Tavaszi selyemsál festő workshop Polgáron

Szeretnél egy szép selyemsálat? Gyere és készítsd el magad a tavaszi megújulás jegyében. Minden segítséget megkapsz és minden eszközt biztosítok. A workshop során egy nagyméretű hernyóselyem sálat festhetsz a kedvenc színeiddel, amit majd büszkén viselhetsz. 

Egyszerű eljárással készítjük a sálakat, ami nem igényel semmilyen előzetes rajztudást, bárki elsajátíthatja az ehhez szükséges ismereteket.
Gyere és kapcsolj ki a rohanó hétköznapokból, és szánj pár órát Magadra!
A programon bárki részt vehet, nem igényel előzetes ismereteket.
A program 10 éves kortól javasolt.

  • Időpont: 2022. március 11. péntek 17:00-19:00
  • Helyszín: Ady Endre Művelődési Központ - Polgár, Barankovics tér 6.
  • Részvételi díj: 11.000 Ft
  • További információ: 06 30 264 6926, ArnyiKA festőmúhelye, Kovács Anikó

Az eseményre jelentkezni az alábbi jelentkezési lap beküldésével lehetséges.

JELENTKEZÉSI LAP

Egy kis selyem ismertető

A selyem feldolgozása az ókori Kínából ered, ahol évezredeken át őrizték a titkát. A kínai selyemárut az Ázsián átvezető selyemutakon szállították a kereskedők Európába, ahol igen nagy becsben tartották. Csak 552-ben sikerült két Kínában járt szerzetesnek Európába csempésznie selyemhernyó-petéket, ezzel itt is megalapozták a selyemhernyó-tenyésztést, ami aztán számos országban elterjedt. A selyemruházat Európában mindig is luxuscikknek számított.  A selyem termesztése körülményes és feldolgozása munkaigényes. A selyemhernyó által képzett két fonómirigy váladéka alkotja a gubót, a kettős szálból a hernyó betokozza magát. A feldolgozás kezdetén forró levegővel kiölik a bábot, majd forró vízben megpuhítják a gubó anyagát és ebből lefejtik magát a selyemszálat. Ezt azután textilipari műveletekkel fonallá alakítják és teszik alkalmassá a további feldolgozásra. A selyemszövet típusai: taft, kreppdesin, kreppzsorzsett, kreppszatén, düsessz, organza, szatén, pongé, twill, bourette. Vadselyemből készül a doupion-, honan-, vagy a santung-selyem. Forrás: Wikipédia