SELYEMSÁL FESTÉS

Időpont: 2022. október 29. szombat 10:00-12:00
Helyszín: ArnyiKA festőműhelye, Miskolc, Jókai 10-16., 9-es kapucsengő, első emelet 109-es szoba

Készítsd el kedvenc színeiddel a saját hernyóselyem sáladat!

Kitűnő lehetőség arra, hogy megmutasd milyen is vagy valójában. A színek sokmindent elárulnak rólunk. De ha csak egy hiányzó szettre van szükséged az őszi-téli ruhatáradhoz, ne habozz, legyen élmény számodra az alkotás! 

Egyszerű vizes technikával készítjük a sálakat, melyet mindenki könnyen elsajátíthat az instrukcióim alapján.

Nincs nagyobb öröm, ha valakit egy általad készített egyedi sállal tudsz meglepni. 

A program során egy hernyóselyem sálat fest mindenki 150x45cm, vagy 135x30cm-es méretben. 

Ha ásvány és üveggyöngyből karkötőt is szeretnél készíteni a sálhoz, akkor azt is megteheted. 

Részvételi díj: 12.000 Ft (nagy méret), 9.000 Ft (kisebb méret) + karkötő 2000 Ft

Számlaszám, melyre a részvételi díj befizethető: 10400690-50526985-78541005

Jelentkezni a lenti  jelentkezési lap kitöltésével lehet:

JELENTKEZÉSI LAP

Egy kis "selyemtörténelem"

A selyem feldolgozása az ókori Kínából ered, ahol évezredeken át őrizték a titkát. A kínai selyemárut az Ázsián átvezető selyemutakon szállították a kereskedők Európába, ahol igen nagy becsben tartották. Csak 552-ben sikerült két Kínában járt szerzetesnek Európába csempésznie selyemhernyó-petéket, ezzel itt is megalapozták a selyemhernyó-tenyésztést, ami aztán számos országban elterjedt. A selyemruházat Európában mindig is luxuscikknek számított.

Magyarországon 1680-ban honosította meg Passardi Péter János a selyemhernyó tenyésztését. Ezt követőleg számos selyemmanufaktúra működött az országban. Óbudán 1783-ban létesült az első gyár, a Filatórium (Selyemcérnázó), amit 1785-ben - ugyancsak Óbudán - a Selyemgombolyító követett. Kossuth és Széchenyi is szorgalmazta a selyemhernyó-tenyésztést, de ezt végül csak 1880-ban Bezerédj Pál valósította meg Tolnán. Később Magyarország számos városában alakultak selyemgyárak, amelyek az 1990-es évekig működtek.

A selyem termesztése körülményes és feldolgozása munkaigényes. A selyemhernyó által képzett két fonómirigy váladéka alkotja a gubót, a kettős szálból a hernyó betokozza magát. A feldolgozás kezdetén forró levegővel kiölik a bábot, majd forró vízben megpuhítják a gubó anyagát és ebből lefejtik magát a selyemszálat. Ezt azután textilipari műveletekkel fonallá alakítják és teszik alkalmassá a további feldolgozásra (szövés, kötés, hímzés stb.).

Forrás: Wikipédia

Időpont módosítás lehetséges. Lemondás esetén a költségeim levonása után tudom csak visszatéríteni az összeget. Ha a lemondás a workshop előtti napon, vagy aznap történik, akkor 50%-át tudom csak visszatéríteni. Ha valaki bejelentkezik és nem jelzi, hogy nem tud eljönni, akkor nem tudom visszaadni az befizetett összeget.