SELYEMSÁL FESTÉS POLGÁRON

2022. november 4. péntek 17.00 

ADY ENDRE MŰVELŐDÉSI KÖZPONT - Barankovics tér 6.

Készítsd el kedvenc színeiddel a saját hernyóselyem sáladat!

Kitűnő lehetőség arra, hogy megmutasd milyen is vagy valójában. A színek sokmindent elárulnak rólunk. De ha csak egy hiányzó szettre van szükséged az őszi-téli ruhatáradhoz, ne habozz, legyen élmény számodra az alkotás!

Egyszerű vizes technikával festjük a sálakat, (keret nélkül) melyet mindenki könnyen elsajátíthat az instrukcióim alapján.

Nincs nagyobb öröm, ha valakit egy általad készített egyedi sállal tudsz meglepni.

A program során egy hernyóselyem sálat fest mindenki 130x35cm-es méretben.

Részvételi díj: 10.000 Ft 

Számlaszám, melyre a részvételi díj befizethető: 10400690-50526985-78541005

A helyszínen is lehet fizteni, de kérem, hogy mindenki a pontos összeggel készüljön, és jelezze a jelentkezési lapon, hogy melyik fizetési formát választja. 

Jelentkezni az alábbi jelentkezési lap kitöltésével lehet:

Egy kis "selyemtörténelem"

A selyem feldolgozása az ókori Kínából ered, ahol évezredeken át őrizték a titkát. A kínai selyemárut az Ázsián átvezető selyemutakon szállították a kereskedők Európába, ahol igen nagy becsben tartották. Csak 552-ben sikerült két Kínában járt szerzetesnek Európába csempésznie selyemhernyó-petéket, ezzel itt is megalapozták a selyemhernyó-tenyésztést, ami aztán számos országban elterjedt. A selyemruházat Európában mindig is luxuscikknek számított.

Magyarországon 1680-ban honosította meg Passardi Péter János a selyemhernyó tenyésztését. Ezt követőleg számos selyemmanufaktúra működött az országban. Óbudán 1783-ban létesült az első gyár, a Filatórium (Selyemcérnázó), amit 1785-ben - ugyancsak Óbudán - a Selyemgombolyító követett. Kossuth és Széchenyi is szorgalmazta a selyemhernyó-tenyésztést, de ezt végül csak 1880-ban Bezerédj Pál valósította meg Tolnán. Később Magyarország számos városában alakultak selyemgyárak, amelyek az 1990-es évekig működtek.

A selyem termesztése körülményes és feldolgozása munkaigényes. A selyemhernyó által képzett két fonómirigy váladéka alkotja a gubót, a kettős szálból a hernyó betokozza magát. A feldolgozás kezdetén forró levegővel kiölik a bábot, majd forró vízben megpuhítják a gubó anyagát és ebből lefejtik magát a selyemszálat. Ezt azután textilipari műveletekkel fonallá alakítják és teszik alkalmassá a további feldolgozásra (szövés, kötés, hímzés stb.). 

Forrás: Wikipédia