Tavaszi selyemsál festés Hajdúnánáson

Helyszín: Kéky Lajos Városi Művelődési Központ, Hajdúnánás, Köztársaság tér 6.

Időpont: 2023. március 10. 17.00-19.00

 Készítsd el kedvenc színeiddel a saját hernyóselyem sáladat!

Kitűnő lehetőség arra, hogy megmutasd milyen is vagy valójában. A színek sok mindent elárulnak rólunk. De ha csak egy hiányzó szettre van szükséged az tavaszi-nyári ruhatáradhoz, ne habozz, 

legyen élmény számodra az alkotás!

Egyszerű vizes technikával készítjük a sálakat, melyet mindenki könnyen elsajátíthat az instrukcióim alapján.

Nincs nagyobb öröm, ha valakit egy általad készített egyedi sállal tudsz meglepni.

A program során egy nagy méretű hernyóselyem sálat fest mindenki.

Részvételi díj: 12.000 Ft

Számlaszám, melyre a részvételi díj befizethető: 10400690-50526985-78541005

A helyszínen készpénzzel is lehet fizetni, de kérem, hogy ilyenkor a teljes összeggel készüljenek.

A foglalkozást minimum 7 fő esetén tudom megtartani.

A programra jelentkezni az alábbi jelentkezési lap kitöltésével lehet:

JELENTKEZÉSI LAP

Egy kis "selyem történelem"

A selyem feldolgozása az ókori Kínából ered, ahol évezredeken át őrizték a titkát. A kínai selyemárut az Ázsián átvezető selyemutakon szállították a kereskedők Európába, ahol igen nagy becsben tartották. Csak 552-ben sikerült két Kínában járt szerzetesnek Európába csempésznie selyemhernyó-petéket, ezzel itt is megalapozták a selyemhernyó-tenyésztést, ami aztán számos országban elterjedt. A selyemruházat Európában mindig is luxuscikknek számított.
Magyarországon 1680-ban honosította meg Passardi Péter János a selyemhernyó tenyésztését. Ezt követőleg számos selyemmanufaktúra működött az országban. Óbudán 1783-ban létesült az első gyár, a Filatórium (Selyemcérnázó), amit 1785-ben - ugyancsak Óbudán - a Selyemgombolyító követett. Kossuth és Széchenyi is szorgalmazta a selyemhernyó-tenyésztést, de ezt végül csak 1880-ban Bezerédj Pál valósította meg Tolnán. Később Magyarország számos városában alakultak selyemgyárak, amelyek az 1990-es évekig működtek.
A selyem termesztése körülményes és feldolgozása munkaigényes. A selyemhernyó által képzett két fonómirigy váladéka alkotja a gubót, a kettős szálból a hernyó betokozza magát. A feldolgozás kezdetén forró levegővel kiölik a bábot, majd forró vízben megpuhítják a gubó anyagát és ebből lefejtik magát a selyemszálat. Ezt azután textilipari műveletekkel fonallá alakítják és teszik alkalmassá a további feldolgozásra (szövés, kötés, hímzés stb.).
Forrás: Wikipédia