Selyemkendő festő workshop

a Hotel Vécsecity-ben

Időpont: 2022. június 5. vasárnap 15:00-17:00 

Helyszín: Hotel Vécsecity - a kastélyba zárt város

3874 Hernádvécse Béke tér 2-4. 

Szeretnél egy igazi selyemkendőt? Gyere és készítsd el magad! Minden segítséget megkapsz és minden eszközt biztosítok. A workshop során egy 55 cm x 55 cm-es hernyóselyem kendőt festhetsz a kedvenc színeiddel, amit majd büszkén viselhetsz a nyakadban, vagy a táskádra kötve.

Egyszerű eljárással, keret nélküli vizes technikával festjük a kendőt, ami nem igényel semmilyen előzetes rajztudást, bárki elsajátíthatja az ehhez szükséges ismereteket.

Gyere és kapcsolj ki a rohanó hétköznapokból, és szánj pár órát Magadra!
A programon bárki részt vehet, nem igényel előzetes ismereteket.
A részvétel 10 éves kortól javasolt.

Részvételi díj: 9.500 Ft 

A programra előjelentkezés szükséges, mely az alábbi jelentkezési lap kitöltésével lehetséges.

JELENTKEZÉSI LAP


EGY KIS SELYEM ISMERTETŐ

A selyem feldolgozása az ókori Kínából ered, ahol évezredeken át őrizték a titkát. A kínai selyemárut az Ázsián átvezető selyemutakon szállították a kereskedők Európába, ahol igen nagy becsben tartották. Csak 552-ben sikerült két Kínában járt szerzetesnek Európába csempésznie selyemhernyó-petéket, ezzel itt is megalapozták a selyemhernyó-tenyésztést, ami aztán számos országban elterjedt. A selyemruházat Európában mindig is luxuscikknek számított. A selyem termesztése körülményes és feldolgozása munkaigényes. A selyemhernyó által képzett két fonómirigy váladéka alkotja a gubót, a kettős szálból a hernyó betokozza magát. A feldolgozás kezdetén forró levegővel kiölik a bábot, majd forró vízben megpuhítják a gubó anyagát és ebből lefejtik magát a selyemszálat. Ezt azután textilipari műveletekkel fonallá alakítják és teszik alkalmassá a további feldolgozásra. A selyemszövet típusai: taft, kreppdesin, kreppzsorzsett, kreppszatén, düsessz, organza, szatén, pongé, twill, bourette. Vadselyemből készül a doupion-, honan-, vagy a santung-selyem. Forrás: Wikipédia