Hernyóselyem kendő festése kontúros technikával

(kezdőknek)

Hogyan fessünk mintát a selyemre?

Ezen a foglalkozáson a selyemfestés kontúr technikájával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Időpontok: 2024. július 24. szerda 14:00 óra és augusztus 9. péntek 15:00 óra

Időtartam: kb. 3,5-4 óra

Helyszín: ArnyiKA festőműhelye 

Miskolc, Jókai 10-16. 9-es kapucsengő, első emelet 109-es szoba


Hogyan készül a virág, a geometrikus vagy a mandala minta?

Mindenki szabadon dönthet arról, mit szeretne festeni a kendőre. Érdemes előre tervezni és már kész tervekkel jönni. Az ötletelésben tudok segíteni, előtte egyeztessünk.

A programon mindenki egy 55x55 cm-es kendőt készít el. A kendőt keretre feszítjük, úgy festünk rá az asztalra fektetett állapotban, ezért sokan nem férünk el.

A workshopon maximum 4 főt tudok fogadni.

Időtartam: kb. 3,5-4 óra (attól függ ki milyen bonyolult mintát tervez)

Részvételi díj: 16.000 Ft/fő

A részvételi szándékot az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelezni.

A részvételi díjat a következő számlaszámra lehet utalni: 10400690-50526985-78541005 

JELENTKEZÉSI LAP

Ezek a mintákat is ezzel a technikával festettem a kendőkre, sálakra.

És még néhány példa a kontúros technikával festett kendőkre, sálakra.

Egy kis "selyem történelem"

A selyem feldolgozása az ókori Kínából ered, ahol évezredeken át őrizték a titkát. A kínai selyemárut az Ázsián átvezető selyemutakon szállították a kereskedők Európába, ahol igen nagy becsben tartották. Csak 552-ben sikerült két Kínában járt szerzetesnek Európába csempésznie selyemhernyó-petéket, ezzel itt is megalapozták a selyemhernyó-tenyésztést, ami aztán számos országban elterjedt. A selyemruházat Európában mindig is luxuscikknek számított.

Magyarországon 1680-ban honosította meg Passardi Péter János a selyemhernyó tenyésztését. Ezt követőleg számos selyemmanufaktúra működött az országban. Óbudán 1783-ban létesült az első gyár, a Filatórium (Selyemcérnázó), amit 1785-ben - ugyancsak Óbudán - a Selyemgombolyító követett. Kossuth és Széchenyi is szorgalmazta a selyemhernyó-tenyésztést, de ezt végül csak 1880-ban Bezerédj Pál valósította meg Tolnán. Később Magyarország számos városában alakultak selyemgyárak, amelyek az 1990-es évekig működtek.

A selyem termesztése körülményes és feldolgozása munkaigényes. A selyemhernyó által képzett két fonómirigy váladéka alkotja a gubót, a kettős szálból a hernyó betokozza magát. A feldolgozás kezdetén forró levegővel kiölik a bábot, majd forró vízben megpuhítják a gubó anyagát és ebből lefejtik magát a selyemszálat. Ezt azután textilipari műveletekkel fonallá alakítják és teszik alkalmassá a további feldolgozásra (szövés, kötés, hímzés stb.).

Forrás: Wikipédia


Időpont módosítás lehetséges. Lemondás esetén a költségeim levonása után tudom csak visszatéríteni az összeget. Ha a lemondás a workshop előtti napon, vagy aznap történik, akkor 50%-át tudom csak visszatéríteni. Ha valaki bejelentkezik és nem jelzi, hogy nem tud eljönni, akkor nem tudom visszaadni az befizetett összeget.