Mi is az élményfestés?

Itt nem kimondottan képzőművészeti oktatás zajlik és nem képzőművészeti alkotásokat hozunk létre. A foglalkozás során nem az adott mű, és annak tartalma a fontos, hanem az alkotófolyamat. Megindítja az alkotókedv áramlását és további festésre sarkall. Ez főleg azoknak új és érdekes, akik nem szoktak ilyen szabadidős tevékenységet végezni, inkább szórakozást, kikapcsolódást jelent.

A közösségi festés ötlete Amerikából származik és Magyarországon is nagyon népszerű tevékenységgé vált az utóbbi években. Talán legjobban a flow (áramlat) élményhez lehet hasonlítani. Egyszerre relaxáló és aktivizáló a hatás, hiszen az elkészült mű öröme sokáig tart, ami a feldobottság érzésével párosul.

Ha valaki itt mégis kedvet kap és szeretne intenzívebben elmélyülni a képzőművészet rejtelmeibe, arra is találok megoldást. Részt vehet egy másik kurzuson, ahol pl. különböző technikákat sajátíthat el.

A festés általában egy magányos tevékenység, belső elmélyülést igényel, itt mégis társas élménnyé válik, hiszen többen is részt veszünk rajta.

Ha visszatekintünk a történelemben, akkor láthatjuk, hogy nagyon sok klasszikus és neves művész másolással kezdte a tanulást, és miután már ez nem elégítette ki az igényeit és már megismerkedett a különböző technikai sajátosságokkal is, elkezdett természet után alkotni.  Vagyis a természetben látottakat jelenítette meg. Tehát a másolás egy kezdeti lépésnek tekinthető.

Életem során, nagyon sok nehézségen segített át a festés és az alkotás. Ezt a pozitív érzést szeretném átadni másoknak is.

Érdekes könyv az élmény megélésének hátteréről: Csíkszentmihályi M. (1997). Flow. Az áramlat.   A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémia Kiadó, Budapest.Tudj meg többet a témáról:

A Rádió1-ben beszélgettek velem, ha többet szeretnél megtudni rólam és arról, amit csinálok, akkor hallgasd meg.