SELYEMSÁL FESTÉS

2023. június 24. szombat 10:00 óra - megtelt
                                       A program időtartama 1,5-2 óra létszámtól függően.

Helyszín: ArnyiKA festőműhelye, Miskolc, Jókai 10-16., 9-es kapucsengő, első emelet 109-es szoba
Készítsd el kedvenc színeiddel a saját hernyóselyem sáladat!

Kitűnő lehetőség arra, hogy megmutasd milyen is vagy valójában. A színek sok mindent elárulnak rólunk. De ha csak egy hiányzó szettre van szükséged a ruhatáradhoz, ne habozz, legyen élmény számodra az alkotás! 

Egyszerű vizes technikával készítjük a sálakat, melyet mindenki könnyen elsajátíthat az instrukcióim alapján.

Nincs nagyobb öröm, ha valakit egy általad készített egyedi sállal tudsz meglepni. 

A program során egy nagy méretű hernyóselyem sálat fest mindenki. 

Ha ásványgyöngyökből karkötőt is szeretnél készíteni a sálhoz, akkor azt is megteheted. 

Részvételi díj: sál festés 11.000 Ft, karkötővel 13.000 Ft

Számlaszám, melyre a részvételi díj befizethető: 10400690-50526985-78541005

SELYEMFESTŐ

workshop kezdőknek

2023. június 24. szombat 15:00 

A program időtartama 3 óra létszámtól függően.

Helyszín: ArnyiKA festőműhelye, Miskolc, Jókai 10-16., 9-es kapucsengő, első emelet 109-es szoba

A foglalkozás során egy 20 cm átmérőjű ablakképet és egy nagy méretű sálat készítünk el. Az ablakképen a kontúr technikát gyakoroljuk, a sál festése során pedig egy egyszerűen elsajátítható vizes technikával (nem kereten) készítjük el a különleges nyakbavalót. Az érdeklődők ízelítőt kapnak a selyemfestés csodálatos világából és két saját alkotással térhetnek haza. 

Részvételi díj: 15.000 Ft. 

A programokra jelentkezni a lenti jelentkezési lap kitöltésével lehet:

JELENTKEZÉSI LAP

Egy kis "selyem történelem"

A selyem feldolgozása az ókori Kínából ered, ahol évezredeken át őrizték a titkát. A kínai selyemárut az Ázsián átvezető selyemutakon szállították a kereskedők Európába, ahol igen nagy becsben tartották. Csak 552-ben sikerült két Kínában járt szerzetesnek Európába csempésznie selyemhernyó-petéket, ezzel itt is megalapozták a selyemhernyó-tenyésztést, ami aztán számos országban elterjedt. A selyemruházat Európában mindig is luxuscikknek számított.

Magyarországon 1680-ban honosította meg Passardi Péter János a selyemhernyó tenyésztését. Ezt követőleg számos selyemmanufaktúra működött az országban. Óbudán 1783-ban létesült az első gyár, a Filatórium (Selyemcérnázó), amit 1785-ben - ugyancsak Óbudán - a Selyemgombolyító követett. Kossuth és Széchenyi is szorgalmazta a selyemhernyó-tenyésztést, de ezt végül csak 1880-ban Bezerédj Pál valósította meg Tolnán. Később Magyarország számos városában alakultak selyemgyárak, amelyek az 1990-es évekig működtek.

A selyem termesztése körülményes és feldolgozása munkaigényes. A selyemhernyó által képzett két fonómirigy váladéka alkotja a gubót, a kettős szálból a hernyó betokozza magát. A feldolgozás kezdetén forró levegővel kiölik a bábot, majd forró vízben megpuhítják a gubó anyagát és ebből lefejtik magát a selyemszálat. Ezt azután textilipari műveletekkel fonallá alakítják és teszik alkalmassá a további feldolgozásra (szövés, kötés, hímzés stb.).

Forrás: Wikipédia

Időpont módosítás lehetséges. Lemondás esetén a költségeim levonása után tudom csak visszatéríteni az összeget. Ha a lemondás a workshop előtti napon, vagy aznap történik, akkor 50%-át tudom csak visszatéríteni. Ha valaki bejelentkezik és nem jelzi, hogy nem tud eljönni, akkor nem tudom visszaadni az befizetett összeget.