Katarzis komplex művészetterápia

"a kép az ember élményvilágának egyik legősibb lenyomata" - Hárdi István 

Katarzis komplex művészetterápia

Dr. Antalfai Márta pszichológus a módszer megalkotója. Az ő szavaival a leghitelesebb ennek a módszernek a bemutatása:
"A módszer alapgondolata: 
A művészeti terápia nem művészképzés. Mindenki számára nyitott és elérhető. A mindannyiunkban ott lévő, teremtő, alkotó képességre épül. Nagyon sokan nem tudják, hogy ez a bennünk lévő alkotóerő velünk született, és megjelenésre, megnyilvánulásra törekszik. Keresi a szépséget, amely harmóniával tölt el bennünket. A mások alkotásaiban való gyönyörködés mellett fontos számunkra, hogy a mi lelkünkből érkező "dallam", szín, akárcsak néhány ecsetvonásban is, kifejeződhessék. Pár ecsetvonás, játék a színekkel is üdítő, örömet adó lehet. Környezetünk azonban sokszor nem segíti, hanem ítélkezéseivel gátolja a velünk született kreativitás kibontakozását. 
A terápia egyik fő célkitűzése: a természet rendjére hangolódva elősegíteni az egészségfejlesztést, egészségmegőrzést, ill. a gyógyulást. 
Hatására fejlődik és differenciálódik az érzelmi és akarati élet, a megérző és beleélő készség, valamint a tudat felismerő képessége. Hallhatóvá válnak számunkra a lelkünk mélyéről érkező "üzenetek", amelyek egyszerre hozhatnak változást, elevenséget és harmóniát, s velük együtt új örömöket és célokat életünkbe."

A terápiás folyamat során többek között megtanulunk magunkról és az érzéseinkről beszélni.
- egyéni terápia
- csoportos terápia
- személyiségfejlesztés
- önismeret

A katarzis komplex művészetterápia egyik legkedveltebb sajátossága a természetre hangolódás, az évkör változásaival együtt rezgés. 

Egy terápiás alkalom menete: beszélgetés, relaxáció, imagináció versre és zenére, alkotás, ezek ismétlődése

Az alkotás során alkalmazott technikák: akvarell (vízfesték), ceruza, kréta rajz, pasztell, olajpasztell, kollázs, montázs, agyag.